Ingavirin tijekom dojenja: pregled lijekova, pravila uzimanja

Ingavirin je antivirusni lijek koji se koristi za liječenje gripe A i B, ARVI. Lijek smanjuje hipertermijsko razdoblje (vrućicu), uklanja simptome virusne bolesti i sprječava komplikacije.

Ali što je s dojiljama koje su prehlađene, jer su mnogi lijekovi nespojivi s laktacijom? Kako Ingavirin utječe na tijelo majke i novorođenčeta? O tome će biti riječi dalje..

Sastav i svojstva

Lijek sprječava prodor virusa koji sadrži RNA u ljudsku stanicu i njegovu naknadnu reprodukciju.

Glavna komponenta lijeka je vitaglutam. Dodatne tvari: laktoza, škrob, dimljeni silicijev dioksid, magnezijeva stearinska kiselina. Te komponente štite lijek od negativnih utjecaja iz okoline. Ljuska se sastoji od sljedećih komponenata: titan dioksid, prehrambene boje, želatina.

Izgledom su to kapsule plave ili crvene boje koje su napunjene bijelim prahom i granulama.

Ingavirin zaustavlja razmnožavanje virusa tipa A i B, koji uzrokuju ptičju gripu, svinjsku gripu i izazivaju sezonske epidemije. Lijek je učinkovit protiv adenovirusa, respiratornih sincicijskih virusa. Glavna komponenta ulazi u krvotok i zaustavlja proizvodnju patogena. Kao rezultat, stanje pacijenta se poboljšava, oštećene sluznice se obnavljaju..

Kao rezultat uzimanja lijeka, ljudsko tijelo proizvodi vlastite interferone. To su proteini niske molekularne težine koji uništavaju patogene mikroorganizme. Lijek uklanja upalu, smanjuje edeme, normalizira temperaturu, ublažava bolove u mišićima.

Indikacije

Ingavirin se propisuje u kombinaciji s drugim lijekovima za liječenje sljedećih bolesti:

 • gripa uzrokovana virusima tipa A i B;
 • SARS koji nastaju kao rezultat prodora adenovirusa i respiratornih sincitilnih virusa u tijelo;
 • zarazna bolest gornjih dišnih putova (uzročnik - paramiksovirus).

Osim toga, lijek se koristi za prevenciju zaraznih bolesti virusnog podrijetla. Preporučuje se profilaksa nakon kontakta s bolesnom osobom ili tijekom sezone epidemija nakon posjeta prepunim mjestima.

Kao rezultat uzimanja lijeka, postoji pozitivna dinamika bolesti:

 • akutno razdoblje bolesti se smanjuje, stanje pacijenta normalizira se 3 dana nakon uzimanja lijekova;
 • postupno smanjenje temperature događa se jedan dan nakon primjene;
 • lijek brzo ublažava glavobolju i bolove u mišićima, vrućica nestaje, znojenje se smanjuje;
 • nazalno disanje je normalizirano, bolni osjećaji u grlu, rinitis, kašalj nestaju;
 • rizik od komplikacija je minimalan.

Aktivni sastojak nakuplja se u tijelu (krv, limfa, tkivo) i djeluje oko 20 dana nakon tretmana. Kao rezultat, isključena je ponovna infekcija.

Upute za korištenje

Lijek se uzima oralno i pere vodom. Da bi liječenje bilo učinkovito, kapsule se moraju konzumirati kod prvih simptoma prehlade. Prevencija se provodi neposredno nakon kontakta s bolesnikom ili 10 dana prije epidemije.

Sheme uzimanja Ingavirina za pacijenta težine do 60 kg:

 • s gripom tipa A i B - 90 mg jednom, tijek liječenja je 7 dana;
 • za bolesti respiratornog trakta virusnog podrijetla - 60 mg jednom, terapijski tečaj traje 5 dana;
 • za prevenciju - 90 mg ujutro tijekom 7 dana.

Odluku o promjeni doziranja donosi liječnik koji dolazi..

Kontraindikacije

 • preosjetljivost;
 • pacijenti mlađi od 18 godina.

Liječnici kažu da se lijek ne preporučuje za uporabu tijekom trudnoće i dojenja.

Nuspojave su rijetke. To je moguće s individualnom netolerancijom na komponente antivirusnog sredstva. Nema podataka o predoziranju lijekom.

U vrijeme uzimanja Ingavirina zabranjeno je piti alkohol, jer postoji rizik od toksičnog hepatitisa, uz to se smanjuje učinkovitost antivirusnog sredstva.

Ingavirin tijekom laktacije

Kao što uputa kaže, Ingavirin je zabranjeno koristiti tijekom dojenja. To je zbog činjenice da lijek nije ispitan na dojiljama. Osim toga, aktivni sastojak ulazi u krvotok i može imati negativan učinak na bebu..

U nekim se slučajevima još uvijek propisuje antivirusno sredstvo za žene koje doje za liječenje prehlade. To je moguće ako je korist za majku veća od moguće opasnosti za novorođenče..

Da biste zaštitili bebu od mogućih negativnih posljedica, tijekom liječenja zaustavite dojenje. Povremeno izdojite mlijeko iz dojke kako biste podržali laktaciju. Dijete možete prilijepiti na dojke nakon tretmana.

Dakle, Ingavirin se ne preporučuje koristiti tijekom laktacije, međutim, prijem je moguć ako liječnik inzistira na tome. Dojilja treba uzimati lijek strogo u dozi koju je propisao liječnik.

Antivirusni lijekovi za dojilje: što je dopušteno tijekom laktacije

Datum objave: 13.05.2018 | Pregleda: 18178

Tijelo dojilje izloženo je znatnom stresu, a pad imuniteta nije daleko rijetkost. U trenucima slabosti povećava se osjetljivost žene na virusne infekcije. Kako se nositi s njima, a ne naštetiti bebi? Koji se antivirusni lijekovi mogu koristiti za dojenje (HB), a koje treba izbjegavati? Što su homeopatski antivirusni proizvodi i zašto ih ne biste trebali koristiti, osobito tijekom dojenja?

Virusne bolesti

Virus je nećelijski zarazni agent. Razmnožavati se može samo unutar živih stanica. Virusi zaraze sve vrste organizama, od životinja i biljaka do bakterija (virusi koji zaraze bakterije zovu se bakteriofagi). Virusne bolesti su zarazne bolesti uzrokovane aktivnošću virusa. Najčešća vrsta virusnih bolesti je tzv. hladno. Prehlada u nemedicinskim izvorima naziva se popisom nekoliko bolesti:

 • Gripa.
 • Akutna respiratorna virusna infekcija (ARVI).
 • Faringitis, nazofaringitis.
 • Laringitis.
 • Herpes.

Pojava prehlade nije izravno povezana s hipotermijom. Hipotermija ne uzrokuje infekciju, ali povećava osjetljivost na infekciju i olakšava infekciju.

Što su antivirusni lijekovi

Antivirusni lijekovi su lijekovi koji se koriste za liječenje i prevenciju virusnih infekcija. Prema medicinskim publikacijama, malo je lijekova koji su klinički dokazani kao učinkoviti. To su lijekovi:

 • Protiv herpesa.
 • Protiv gripe.
 • Protiv retrovirusa.
 • Prošireni spektar: interferoni, ribavirin, lamivudin.

Načelo djelovanja antivirusnih lijekova je dvije vrste: prva vrsta potiče imunološki sustav da uništava viruse, a druga izravno napada viruse.

Popis odobrenih lijekova za dojenje

Popis odobrenih antivirusnih lijekova za dojenje je mali. Antivirusna sredstva za HB određuje samo ljekar koji dolazi. Tijekom njihove primjene moguće je čak i obustaviti dojenje kako bi se izbjegle negativne posljedice po dijete..

Aciklovir (Aciclovir)

Antivirusni lijek koji pomaže kod herpes simpleksa. Djelatna tvar je aciklovir. Proizvodi se u obliku kreme od 5% u tubi od 10 g. Način primjene za dojilje: krema se nanosi na zahvaćenu kožu 4 puta dnevno. Trajanje liječenja je 5-10 dana. Krema s aciklovirom može se koristiti tijekom hepatitisa B.

Zovirax (Zovirax ®)

Lijek sličan acikloviru po sastavu. Aciklovir i Zovirax sadrže isti aktivni sastojak, dok je Zovirax 10 puta skuplji. Sudeći prema pregledima pacijenata, nema razlike u djelovanju lijekova - obojica se učinkovito nose s herpesom.

Oksolin (oksolin)

Oksolin sprečava virusne bolesti koje se prenose kapljicama u zraku, sprječava reprodukciju virusa u stanicama. Može li se oksolinska mast koristiti tijekom laktacije? Virusna infekcija opasna je ne samo za majku, već i za bebu. Šteta po zdravlje beba od virusa mnogo je veća od mogućih nuspojava od upotrebe oksolina. Međutim, kada dojite oksolinsku mast, morate je koristiti s oprezom, prema uputama i pod liječničkim nadzorom..

Aktivni sastojak lijeka je oksolin. Proizvedeno u obliku:

 • nosna mast 0,25% u epruveti od 10 g;
 • masti za vanjsku upotrebu 3% u epruveti od 10 g.

Koristi se za prevenciju gripe, virusnih bolesti kože i virusnog rinitisa. Pomaže kod herpes simplex, herpes zoster, adenovirusa i virusa zaraznih bradavica. Način primjene za dojilje:

 • za prevenciju gripe - svakodnevno, tijekom izbijanja gripe, podmazujte nosnu sluznicu nosnom mašću 0,25% 2 puta dnevno;
 • s virusnim rinitisom (rinitisom) - svakodnevno tijekom 3 dana podmazujte nosnu sluznicu 2 puta dnevno nosnom mašću 0,25%;
 • kod herpesa upotrijebite 3% mast - nanesite na oštećeno područje kože do 3 puta dnevno.

Tamiflu®

Lijek na recept propisan za prevenciju i liječenje gripe. Smanjuje vjerojatnost komplikacija kao što su otitis media, upala pluća, sinusitis i bronhitis. Aktivni sastojak: oseltamivir. Dostupno u kapsulama 75 mg, 10 kom. Način primjene:

 • za liječenje - 5 dana, 75 mg dva puta dnevno;
 • za profilaksu - 75 mg jednom dnevno tijekom 10-42 dana. Preventivni učinak traje samo tijekom uzimanja lijeka..

Tamiflu u malim količinama prelazi u majčino mlijeko i stvara subterapijsku koncentraciju u djetetovoj krvi. Kada uzimaju oseltamivir, dojilje trebaju uzeti u obzir popratne bolesti i soj virusa gripe koji cirkulira. Tamiflu tijekom dojenja koristi se u slučajevima kada predviđena korist za majku premašuje mogući rizik za dijete.

Zabranjeni lijekovi tijekom hepatitisa B

Neiscrpan je popis zabranjenih antivirusnih lijekova za dojenje. Bolje je ne koristiti sredstva s ovog popisa za dojilje, a ako se koriste, dojenje treba prekinuti.

Arbidol (Arbidol)

Arbidol, zvani Umifenovir, Arpeflu, ORVitol NP, Arpetolid, Immustat, Arpetol, rusko je antivirusno sredstvo, imunomodulator je, koji se koristi u liječenju i prevenciji gripe i prehlade. Djelatna tvar je Umifenovir. Dokumentirana medicinska istraživanja ne daju osnovu za upotrebu arbidola kao jedinog lijeka protiv gripe i prehlade.

SZO ne smatra arbidol antivirusnim lijekom. FDA američkog Ministarstva zdravstva odbila je registrirati arbidol kao lijek u SAD-u. Prema istraživanju provedenom u Rusiji 2015. godine, utvrđeno je da je učinak umifenovira u liječenju gripe kod odraslih pacijenata najizraženiji u akutnom razdoblju bolesti, a očituje se smanjenjem razrješenja svih simptoma bolesti, smanjenjem težine manifestacija bolesti i smanjenjem vremena eliminacije virusa [3].

Nema studija o prodiranju djelatne tvari lijeka u majčino mlijeko. Stoga, ako je potrebno uzimati lijek, dojenje treba prekinuti..

Ingavirin

Lijek za sve akutne respiratorne virusne infekcije, mehanizam djelovanja je nepoznat. Djelatna tvar lijeka je imidazoliletanamid pentandiojske kiseline. Djelatna tvar koristila se u terapiji protiv raka do 2008. godine. Kontraindicirano tijekom trudnoće i dojenja. Ako trebate koristiti Ingavirin, morate prestati hraniti.

Rimantadin (Remantadin)

Koristi se u liječenju virusa gripe A i krpeljnog encefalitisa. Kontraindicirano u dojenju (dojenje).

Amiksin

Imunomodulirajući i antivirusni lijek. Sredstvo je induktor interferona. Kontraindicirano u trudnoći, dojenju.

Ribavirin (Ribavirin)

Antivirusni lijek na recept. Djeluje unutar zaraženih stanica. Pomaže kod teških infekcija, respiratornog sincicijskog virusa, hepatitisa C i drugih. Ribavirin je kontraindiciran u trudnoći i dojenju (dojenje).

Lamivudin (Lamivudin)

Antivirusni lijek na recept. Aktivan protiv hepatitisa B i HIV-a. Prestanite dojiti ako trebate koristiti lamivudin.

Amantadin

Antivirusni lijek na recept. Koristi se za liječenje gripe i konjunktivitisa. Amantadin je kontraindiciran tijekom dojenja. Ako je potrebno, dojenje treba prekinuti.

Immunal (Immunal ®)

Imunostimulacijsko sredstvo, dostupno u tabletama. Aktivni sastojak je sok od biljke ehinaceje. Nisu provedene studije o mogućnosti primjene Immunala tijekom dojenja (dojenja). Primjena je kontraindicirana.

Homeopatski lijekovi: zašto su neučinkoviti

Postoji web mjesto posvećeno tome kako homeopatija djeluje HowDoesHomeopathyWork [1]. Sadrži sva zrnca znanja prikupljena dugogodišnjim radom znanstvenika iz različitih zemalja i naroda i sažeta u jednu, ali apsolutno ispravnu tezu, formuliranu kratko i lakonski - "to ne djeluje". Za više informacija možete se obratiti web mjestu Nacionalnog centra za komplementarno i cjelovito zdravlje, koji ima izvrstan članak na temu homepatije [2].

Nazoferon

Ukrajinski antivirusni sprej za nos. Koristi se za sprečavanje prehlade. 1 ml Nazoferona sadrži 100 tisuća IU interferona alfa 2b. Nema kontraindikacija za dojenje (dojenje).

Grippferon

Dostupno u obliku spreja za nos. Tvrde se antivirusni, protuupalni i imunomodulatorni učinci. Koristi se za prevenciju bolesti. Za postizanje profilaktičkog učinka potrebna je doza od 12,5 milijuna IU u 1 ml, a u gripi 1 ml sadrži samo 10 tisuća IU. Nema ograničenja za uzimanje gripe tijekom dojenja (dojenja).

Viferon

Ruski razvoj, dostupan u čepićima. Djelatna tvar je humani interferon alfa-2b. Ima imunomodulatorni i antivirusni učinak. Viferon 500.000 ME uzima se po 1 svijeća 2 puta dnevno svakih 12 sati dnevno tijekom pet dana. Nema ograničenja za uporabu tijekom dojenja (dojenja).

Oscillococcinum

Još jedan homeopatski lijek. Stvoren od ekstrakta srca i jetre nepostojeće ptice za borbu protiv nepostojećeg mikroorganizma i ne sadrži aktivni sastojak. Prema uputama, indicirano je za gripu i ARVI. Može se koristiti s dojenjem (dojenje). Godine 2010. američka FDA uvrstila je oscilokokcinum na popis lažnih proizvoda - popis lažnih proizvoda.

Anaferon

Ruski homeopatski lijek, imunomodulator. Proizvođač tvrdi da lijek ima antivirusni učinak. Koncentracija aktivne tvari u Anaferonu je zanemariva: ne više od 1 molekule na 100 000 000 tableta. Znanost ne zna kako antitijela na interferon mogu pomoći u prevenciji ili liječenju gripe i SARS-a.

Ergoferon

Po deklariranom sastavu i djelovanju sličan je Anaferonu. Proizvođač lijekova je isti.

Aflubin

Austrijski homeopatski lijek. Proglašeni su imunomodulirajući, detoksikacijski, antipiretički i protuupalni učinci. Nema kontraindikacija za dojenje (dojenje).

Narodni lijekovi za prehladu tijekom GV

Nadležni liječnik pacijentu neće propisati brdo skupih lijekova. Antivirusni lijekovi uglavnom su dude s nedokazanim učincima. Bolje je pomoći tijelu da se nosi s bolešću "narodnim" lijekovima. Siguran je, učinkovit i jeftin.

Čaj s limunom i medom

Skuhamo crni čaj, dodamo mu limun i med, šećer nije potreban. Pijte ne vruće, već toplo: topla tekućina širi krvne žile i aktivira znojenje. Limun je antiseptik i bogat vitaminom C. Med djeluje baktericidno, normalizira metabolizam.

Maline

U kipućoj vodi razrijedimo dvije žlice džema od malina ili 100 g svježih malina. Pustite da se kuha 20 minuta. Malina, zahvaljujući salicilnoj kiselini, snižava temperaturu, inhibira upalni proces. Maline sadrže puno vitamina C.

Češnjak

Napravimo kašu od češnjaka i pomiješamo s medom u omjeru jedan prema jedan. Dobivenu smjesu uzimajte po jednu žlicu 2 puta dnevno s vodom. Ne zakopajte sok češnjaka u nos - možete se opeći. Češnjak sadrži fitoncide, svojevrsni prirodni antibiotik.

Koji su antivirusni lijekovi mogući kod HB, određuje samo liječnik. Kada dojite, lijekove trebate birati s dvostrukim oprezom, a antivirusni lijekovi nisu iznimka. Ovaj izbor nije lak: s jedne strane beskorisni i skupi homeopatski lijekovi, a s druge strane antivirusni lijekovi s mnogo nuspojava. Prije nego što otrčite u ljekarnu, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom i ne zanemarujte prirodne lijekove, jer je to mnogo sigurnije za mamu i bebu.

Škola dr. Komarovskog o antivirusnim lijekovima:

Bibliografija:

 1. HowDoesHomeopathyWork - Doznajte činjenice o tome kako homeopatija djeluje.
 2. Homeopatija - NCCIH (objavljeno 30.04.2012).
 3. Klinička učinkovitost arbidola (umifenovir) u terapiji gripe u odraslih - Ter Arkh. 2015; 87 (1): 88-96. RF.

Godine 2019. diplomirala je na Saveznom državnom proračunskom obrazovnom zavodu za visoko obrazovanje „Nacionalno istraživanje Mordovsko državno sveučilište N.P. Ogareva "s diplomom pedijatrije.

Serija i matični broj diplome: 101318 0420079

Tko je pio INGAVIRIN s HB?

Djevojke koje su pile kurs Ingavirina tijekom dojenja? Moja kći ima već 1,2 godine, ali još uvijek ne mogu isključiti GW. Otišli smo na polyclam (starješinu šaljemo u vrt), pozlilo mi je. Jučer sam s prvim simptomima otrčala u ljekarnu i kupila Ingavirin po savjetu mnogih ljudi koji ga hvale. Nakon čitanja napomene, otkrio sam da nije emitirana za vrijeme GW. Odlučio sam riskirati tako što sam počeo hraniti samo noću i noću (recepcija ujutro, tj. 12-satna pauza). Danas je drugi dan prijema. I odjednom je postalo alarmantno (((Pročitala sam da se jak lijek ne smije uzimati, a njegov poluvrijeme je 21 sat, odnosno u potpunosti se izlučuje tek nakon dva dana. Ne želim ugristi laktove kad je već prekasno. Ali želim što prije ozdraviti... Još 3 dana da ga popijete ili hitno prestanete?..

Može li se Ingavirin koristiti s HB? Indikacije i nijanse primjene lijeka tijekom laktacije

Ingavirin je moderan i prema proizvođaču vrlo učinkovit antivirusni lijek. Prodaje se u gotovo svakoj ljekarni, a izdaje se bez liječničkog recepta. Ali, kao i bilo koji drugi lijek, on ima svoje suptilnosti upotrebe..

U ovom ćete članku saznati može li se Ingavirin koristiti tijekom dojenja i kako to ispravno učiniti. Također ćemo vam reći o svim kontraindikacijama i nuspojavama ovog lijeka..

Je li moguće s HB?

Uputa za ovaj lijek ne sadrži informacije koje dopuštaju ili zabranjuju njegov unos tijekom dojenja. To samo ukazuje na to da istraživanja u ovom smjeru nisu provedena. Međutim, neki stručnjaci za dojenje i pedijatri vjeruju da se Ingavirin može uzimati tijekom dojenja.

Ovaj lijek dopušteno je koristiti samo nakon savjetovanja s liječnikom i procjene potencijalnog rizika za dijete.

Indikacije

Trenutno se Ingavirin uzima za liječenje i prevenciju sljedećih bolesti:

 • gripa A i B;
 • herpes;
 • adenovirusna infekcija;
 • ARVI;
 • parainfluenza;
 • sincicijska infekcija.

Štoviše, može se koristiti i za liječenje odraslih i za liječenje i prevenciju bolesti kod djece starije od sedam godina..

Upute proizvođača ne ukazuju na to da ovaj lijek ne smiju koristiti osobe koje u anamnezi imaju intoleranciju na aspirin, ali zapravo jesu. Sadrži takav sastojak kao što je E131. U nekim europskim zemljama općenito je zabranjena za uporabu i na njezinoj se osnovi proizvodi acetilsalicilna kiselina.

Kontraindikacije i nuspojave

Unatoč činjenici da lijek pripada najnovijim dostignućima, nije lišen kontraindikacija. To uključuje:

 • preosjetljivost na pojedine komponente u sastavu;
 • razdoblje rađanja djeteta;
 • starost manja od sedam godina;
 • Intolerancija na laktozu;
 • nedostatak laktaze u tijelu.

Kada se koristi Ingavirin, u rijetkim slučajevima može se pojaviti alergijska reakcija. Izražava se u obliku svrbeža epiderme, u obliku osipa na koži ili pojave blage pigmentacije. Tijekom studija nisu utvrđene nikakve druge nuspojave..

Kako to utječe na laktaciju i dijete na dojenje?

Sam lijek pripada 4. klasi toksičnosti, odnosno nisko je toksičan. Na temelju toga mnogi stručnjaci zaključuju da Ingavirin nema utjecaja na sastav majčinog mlijeka, njegov volumen i okus. Isto se odnosi i na učinak lijeka na dijete. Budući da ovaj lijek ne utječe na mlijeko, ne može utjecati ni na dijete..

Istodobno, neke majke primjećuju da, ako nastavite dojiti tijekom cijelog uzimanja lijeka, dijete postaje nervozno uzbudljivo i cvileće. Stoga je vrlo važno slijediti određene preporuke za uporabu Ingavirina, kako ne bi naštetili ni majci ni djetetu..

No, unatoč takvim zaključcima, upute za lijek pokazuju da je kad se koristi tijekom laktacije bolje prekinuti dojenje na neko vrijeme..

Preporuke za upotrebu od strane mama

Prije nego što počnete uzimati ovaj antivirusni lijek, trebali biste:

 1. Posavjetujte se s liječnikom i pedijatrom. Takva dvostruka konzultacija omogućit će što preciznije utvrđivanje korisnosti ovog lijeka i njegove doze.
 2. Tijekom cijelog unosa Ingavirina, u pravilu, u roku od 5 - 7 dana, bolje je odbiti vezivanje djeteta za dojku. Treba ga prebaciti na umjetno hranjenje.
 3. Potrebno je započeti uzimanje lijeka s minimalnom dozom..
 4. Treba se strogo poštivati ​​sve preporuke liječnika i proizvođača lijeka..
 5. Ako je žena alergična na bilo koju komponentu proizvoda, o tome treba odmah obavijestiti liječnika. To je neophodno kako bi stručnjak mogao odabrati analog ovog lijeka..
 6. Strogo je zabranjeno kombinirati uzimanje Ingavirina s drugim lijekovima koji djeluju antivirusno. To neće utjecati na stopu oporavka žene, ali može povećati pojavu nuspojava..

Ingavirin je moderan, vrlo učinkovit i pristupačan antivirusni lijek. Njegova relativna sigurnost za zdravlje neizravno se potvrđuje besplatnom prodajom u ljekarnama. Međutim, uzimanje od strane žene tijekom dojenja i dalje zahtijeva posebnu brigu..

Dopušteni i zabranjeni antivirusni lijekovi za dojenje

Nakon 9 mjeseci trudnoće i poroda, obrambena sposobnost ženskog tijela slabi. Stoga dojilja rijetko uspijeva izbjeći virusnu infekciju tijekom cijelog razdoblja laktacije. Novorođenče, zajedno s mlijekom, prima sve tvari koje ulaze u majčino tijelo, stoga se antivirusni lijekovi tijekom dojenja trebaju koristiti isključivo prema uputama liječnika.

Indikacije za uzimanje antivirusnih lijekova

Antivirusni lijekovi koriste se za sprečavanje ulaska virusnih infekcija u tijelo. Djelotvorni su samo na samom početku tijeka bolesti, kada se virus nalazi na sluznici. To se očituje kihanjem, kašljanjem i curenjem nosa. Za jedan dan virus ulazi u krvotok, a antivirusna sredstva djelotvorna su samo kao dio složene terapije.

Antivirusni lijekovi, ovisno o spektru djelovanja, učinkoviti su protiv različitih vrsta virusa. Štoviše, što su lijekovi moćniji, to više nuspojava ima. Mogu se propisati za:

 • gripa;
 • parainfluenza;
 • herpes;
 • hepatitis B, C i D;
 • ARVI i drugi.

Mnoga antivirusna sredstva kontraindicirana su u dojenju. Međutim, u slučaju hitne potrebe za primjenom, možete prekinuti dojenje za vrijeme liječenja i nastaviti nakon uklanjanja komponenata lijeka iz majčina tijela..

Popis odobrenih lijekova

Antivirusni lijekovi tijekom laktacije dopušteni su kada aktivne komponente praktički ne ulaze u majčino mlijeko, što znači da nemaju negativan učinak na bebu.

Popis odobrenih lijekova je ograničen. To su lijekovi koji se temelje na rekombinantnom humanom interferonu alfa.

Aciklovir

Aciklovir je antivirusni lijek, čije su komponente učinkovite protiv virusa herpesa. Alat je predstavljen u 4 oblika doziranja:

 • mast za oči;
 • krema za kožu;
 • tablete;
 • prašak za injekcije.

Lijek u obliku tableta je praktički siguran. Samo 1% aktivnih tvari lijeka isporučuje se djetetu s majčinim mlijekom. Kada se Acyclovir koristi u obliku masti, još manje elemenata prodire u mlijeko. Mast tijekom dojenja koristi se za liječenje herpesa ili šindre na usni. Osim toga, lijek je propisan za liječenje herpesa na intimnim mjestima ili na sluznici.

Jednokratna doza lijeka je 200 mg. Kada se lijek uzima 5 puta dnevno u majčinom mlijeku, njegov će sadržaj biti 0,3 mg / kg. Postotak je vrlo beznačajan, vrlo beznačajan dio lijeka može ući u djetetovo tijelo. Vrijeme uklanjanja iz ženskog tijela je 3 sata. Stoga se preporučuje uzimanje lijeka odmah nakon hranjenja i zadržavanje trosatnog intervala do sljedećeg hranjenja..

Zovirax

Lijek je analog Aciklovira. Zovirax je razvijen kasnije i ima izraženiji učinak. Dostupno i u obliku tableta, praška za injekcije, kreme i masti za oči. Aktivni sastojak lijeka je aciklovir.

Lijek se dobro i brzo apsorbira u krvotok, bez obzira na oblik lijeka. Također se brzo izlučuje putem bubrega.

Upute za lijek kažu da se lijek koristi samo kada je korist za majku veća od opasnosti za dijete. Kad je Zovirax propisan u obliku tableta u dozi od 200 mg 5 puta dnevno, aciklovir je određivan u mlijeku u koncentraciji od 0,6–4,1 koncentracije u plazmi. U tom slučaju dijete može primati aciklovir svakodnevno u dozi od 0,3 mg / kg. Stoga bi liječnik koji je liječio trebao procijeniti mogućnost i izvedivost propisivanja lijeka..

Oksolin

Oksolin je antivirusno sredstvo za vanjsku upotrebu. Oksolinska mast ima vrlo širok spektar primjene. Aktivni sastojak masti (oksolin) bori se protiv virusa zbog svoje sposobnosti da ih blokira na površini membrane epidermalnih stanica. Postoje 2 vrste masti: 0,25% i 3%.

Oksolinska mast ne prodire u tijelo, stvara zaštitni film na koži. Ne prodire u majčino mlijeko, što znači da ne dolazi do djeteta i nema negativan učinak na njegovo tijelo..

Kada se koristi lijek, treba biti oprezan kada se liječe mliječne žlijezde, postoji rizik od dobivanja masti na djetetovom tijelu. U tom se slučaju preporučuje nanošenje proizvoda nakon hranjenja i brisanje dojke mokrim ručnikom prije sljedećeg obroka za dijete..

Tamiflu

Tamiflu (oseltamivir fosfat) učinkovit je protiv virusa tipa A (H1N1) ili svinjske gripe. Preporučuje se u preventivne i terapijske svrhe protiv gripe A i B. Tamiflu se aktivno i brzo apsorbira u gastrointestinalnom traktu. Kada uđe u glavna žarišta infekcije, inhibira širenje virusa gripe A i B, smanjuje njihovo izlučivanje iz tijela.

Oseltamivir i njegov aktivni metabolit prelaze u majčino mlijeko u vrlo malim dozama. Ova količina iznosi približno 0,01 mg / dan. oseltamivir i 0,3 mg / dan. njegov aktivni metabolit. Ova doza je znatno manja od preporučene doze za terapiju gripe u dojenčadi starosti 2 tjedna..

Po sigurnosti lijek spada u kategoriju C. To znači da nisu provedena ispitivanja za utvrđivanje sigurnosti lijeka za dojilje. Stoga je uporaba lijeka dopuštena ako pokazatelji potencijalne koristi premašuju rizike za dijete..

Zabranjena sredstva

Većina lijekova u svojim uputama ima kontraindikacije za uporabu tijekom dojenja. To je zbog njihovog prodiranja u majčino mlijeko. Ovi lijekovi imaju brojne nuspojave koje mogu utjecati na novorođenče..

Immunal

Lijek pripada skupini imunostimulirajućih lijekova. Dostupno u obliku oralne otopine i tableta. Glavni aktivni sastojak je sok Echinacea purpurea. Informacije o sigurnosti upotrebe biljnih pripravaka tijekom hepatitisa B prilično su ograničene. Stoga se uporaba Immunala ne preporučuje ženama u laktaciji..

Ingavirin

Ingavirin je antivirusni lijek učinkovit protiv virusa tipa A i B, adenovirusne infekcije, parainfluence, respiratorne sincicijske infekcije. Lijek brzo ulazi u krvotok iz gastrointestinalnog trakta i ravnomjerno se raspoređuje po unutarnjim organima. Lijek pripada 4. klasi toksičnosti (lijekovi s niskom toksičnošću).

Ingavirin je dostupan u obliku kapsula koji sadrži određene vrste boja koje se smatraju nesigurnima po zdravlje. Unos takvih elemenata u djetetovo tijelo može izazvati hiperekscitabilnost i preosjetljivost.

Upute za lijek ne sadrže zabranu ili dopuštenje uzimanja lijekova tijekom laktacije. Postoji formulacija da istraživanje na ovom području nije provedeno. Međutim, ako je potrebno koristiti Ingavirin, dojenje treba prekinuti..

Rimantadin

Rimantadin se koristi za prevenciju i liječenje gripe uzrokovane sojem virusa gripe A. Lijek je dostupan u obliku tableta. Rimantadin ima široku lepezu nuspojava. Osim toga, aktivni sastojak, rimantadin hidroklorid, toksičan je za jetru i bubrege. Uzimajući u obzir gore navedene okolnosti i sposobnost Rimantadina da uđe u djetetovo tijelo s majčinim mlijekom, lijek je kontraindiciran za dojenje.

Amiksin

Amiksin ima antivirusna i imunomodulatorna svojstva. Glavna tvar je tiloron. Primijenjen je u profilaktičke svrhe, također za liječenje gripe i širokog spektra akutnih respiratornih virusnih infekcija, herpesa i drugih zaraznih patologija. U napomeni lijeka nema podataka o studijama o kompatibilnosti primjene Amiksina i dojenja. Također nema podataka o učinku lijeka na tijelo novorođenčeta. Stoga se ne preporučuje korištenje lijeka za žene u laktaciji..

Homeopatski lijekovi

Rasprava o učinkovitosti homeopatskih lijekova traje već dugo i oko toga nema konsenzusa. Neki liječnici propisuju lijekove u složenom liječenju virusnih bolesti tijekom dojenja. Drugi tvrde da su lijekovi neučinkoviti i da ih ne koriste u terapeutske svrhe. U svakom slučaju, odluku o propisivanju lijeka donosi liječnik koji je proučio povijest bolesti i rezultate pregleda.

Viferon

Ovaj je lijek jedan od lijekova dopuštenih za dojenje. Dostupno u obliku čepića i masti. Ima imunomodulatorni učinak, inhibira aktivnost virusa, sprječava razmnožavanje staničnih elemenata tijekom upalnog procesa. Zbog sadržaja antioksidansa (vitamina E i C) smanjen je učinak slobodnih radikala na stanice tkiva, što pojačava antivirusno djelovanje interferona.

Viferon ne doprinosi suzbijanju tjelesne proizvodnje vlastitog interferona, ne izaziva ovisnost. Zahvaljujući tome, čepići se mogu koristiti u liječenju akutnog oblika patologije, a gel se može koristiti u preventivne svrhe, uključujući tijekom dojenja. Gel se koristi za lokalnu primjenu, koristi se za liječenje sluznice nosa, tanki film je prepreka respiratornim virusima. Tijelo vrlo slabo apsorbira lijek, njegove komponente praktički ne prodiru u majčino mlijeko, stoga je njegova uporaba dopuštena kod dojenja.

Aflubin

Glavni učinci lijeka su imunomodulatorni, protuupalni, antipiretički, analgetski i detoksikacijski. Koristi se za poticanje lokalnog imuniteta i uklanjanje prehlade. Indiciran je u terapeutske i profilaktičke svrhe..

Aflubin je dostupan u tabletama i kapi. Sastav pripravka je biljni. Glavne komponente tableta:

 • encijan žuta;
 • alfa hidroksipropionska kiselina;
 • jedić;
 • dvodomni korak;
 • soli željeza i fosforne kiseline.

Dodatni elementi uključuju laktozu s povezanom molekulom vode, škrob i stearinsku kiselinu. Kapi imaju isti sastav. Uz to sadrže 43% alkohola.

Aflubin se koristi za prevenciju gripe i akutnih respiratornih infekcija, a koristi se i u složenom liječenju gripe, ARVI. Osim toga, propisan je za liječenje upale zglobova i reumatizma. Lijek pomaže u ublažavanju simptomatske manifestacije bolesti, ali ne uklanja uzrok, stoga se preporučuje u složenom liječenju.

Lijek se može propisati dojiljama u liječenju gripe i akutnih respiratornih infekcija. Dnevna doza ne smije prelaziti 80 kapi. Jedna doza - 10 kapi. U preventivne svrhe dopušteno je koristiti lijek 2 puta dnevno, 10 kapi. Aflubin se mora uzimati pola sata prije jela ili sat vremena kasnije.

Oscillococcinum

Lijek je učinkovit u epidemiji virusnih infekcija, potiče aktivaciju imuniteta. Također se koristi u ljekovite svrhe kod prvih znakova bolesti..

Ljekovita svojstva Otsillococcinuma osigurana su zbog njegovog sastava:

 • ekstrakt iz jetre i srca barbarske patke;
 • saharoza;
 • laktoza.

Lijek se proizvodi u obliku vrlo malih bijelih granula, lako topljivih u vodi. Svaka porcija granula, jednaka 1 g lijeka, čuva se u plastičnoj cijevi. Pakiranje sadrži 3 epruvete.

Kada se koristi lijek, sadržaj epruvete stavlja se pod jezik. Ova metoda pomaže aktivnim tvarima da brzo uđu u krvožilni sustav, zaobilazeći gastrointestinalni trakt. Lijek treba uzimati pola sata prije jela ili sat vremena nakon jela. Uputa za lijek ne sadrži upozorenje o uporabi Otsillococcinuma tijekom dojenja. Međutim, praksa pokazuje da se lijek često propisuje tijekom laktacije u složenoj terapiji virusnih bolesti..

Anaferon

Zahvaljujući djelovanju njegovih komponenata, pacijentovo tijelo proizvodi endogeni interferon. To poboljšava odgovor imunološkog sustava na viruse. Proizvođač osigurava da Anaferon sprečava ponovnu infekciju, što sprečava komplikacije.

Glavna komponenta su antitijela na gama humanog interferona. Dodatne tvari: magnezijeva stearinska kiselina, mikroskopska celuloza, mliječni šećer.

Oblik oslobađanja lijeka su tablete za resorpciju. Koristi se u liječenju gripe, parainfluence, herpesa, rinovirusa i drugih virusnih bolesti. S obzirom na to da ne postoje studije o primjeni lijeka u dojilja, odluku o propisivanju Anaferona donosi liječnik koji liječi.

Ingavirin za dojilje

Antivirusni lijekovi za dojilje i bebe

Dojenje je razdoblje kada bi majke trebale posebno paziti na sigurnost svojih lijekova. Napokon, bilo koji lijek može prodrijeti u majčino mlijeko i naštetiti djetetovu zdravlju..

To se također odnosi na kategoriju antivirusnih sredstava. Nisu svi antivirusni lijekovi dopušteni za samo dijete u prvoj godini njegova života..

Koji se lijekovi mogu koristiti u tom razdoblju, a koji ne?

Za što bi mogli biti potrebni antivirusni lijekovi?

Tijekom trudnoće imunitet žene je oslabljen. Budući da visoka aktivnost imunološkog sustava može ugroziti razvoj fetusa, imunološki sustav smanjuje svoju aktivnost tijekom trudnoće..

Tijekom dojenja imunološki sustav možda neće u potpunosti obnoviti svoje funkcije. Zbog toga će mama patiti od zaraznih bolesti..

To je samo po sebi neugodno, ali također predstavlja povećanu opasnost za dojilje..

Virusi su među najaktivnijim zaraznim agensima. Za borbu protiv zaraznih bolesti virusne prirode razvijeni su mnogi antivirusni lijekovi.

Koje bolesti kod mame i bebe mogu uzrokovati virusi:

 • gripa,
 • ARVI,
 • vodene kozice,
 • herpes,
 • hepatitis,
 • ospice,
 • šarlah.

Mnogi antivirusni spojevi napadaju viruse narušavajući njihove replikacijske mehanizme. Lijekovi koji uništavaju viruse obično se propisuju za herpes, hepatitis B i C, gripu. Antivirusni lijekovi se često nazivaju i imunomodulatori - lijekovi dizajnirani da povećaju imunitet i učine ga aktivnijim u borbi protiv virusa.

Simptomi koji sadrže paracetamol, acetilsalicilnu kiselinu ili ibuprofen ne smatraju se antivirusima, jer utječu na simptome bolesti, a ne na njezin uzrok.

Što bi mame trebale uzeti u obzir pri odabiru antivirusnih lijekova?

Ženama je teško liječiti virusne bolesti izvan razdoblja laktacije. Međutim, tijekom dojenja majke moraju biti dvostruko oprezne pri odabiru lijekova. Napokon, sve tvari koje ulaze u majčino tijelo mogu biti putem mlijeka i u djetetovom tijelu.

Što može dovesti do nepredvidivih posljedica za njegovo zdravlje, na primjer, alergijske reakcije. Uz to, mnogi lijekovi mogu promijeniti okus mlijeka, što može dovesti do toga da dijete odbija dojiti..

Neki se lijekovi prodaju u obliku otopina koje sadrže alkohol, a alkohol također negativno utječe na laktaciju.

Ali ako majka ostavi bolest na miru i ne liječi se, tada će virusi od nje doći do djeteta. A svaka infekcija za bebu također može biti fatalna. Postavlja se teška dilema.

Stoga, prilikom odabira pravog antivirusnog lijeka, majka se treba obratiti liječniku. Procijenit će težinu bolesti, moguće rizike od same bolesti i antivirusne terapije.

Moguće je da će vam savjetovati da prestanete dojiti dok uzimate antivirusne lijekove..

Iako je to nepoželjno činiti, jer majčino mlijeko nije samo hrana za bebu, već i način da ojača njegovu obranu, jer mlijeko sadrži komponente potrebne za njegov imunitet. Prednost dojenju imaju lokalni lijekovi.

Antivirusni lijekovi protiv gripe

Gripa je jedna od najtežih i najopasnijih respiratornih bolesti. Stoga su razvijeni mnogi učinkoviti lijekovi za liječenje gripe..

Uobičajeni antivirusni lijekovi koji se koriste za liječenje gripe uključuju:

 • remantadin,
 • amantadin,
 • umifenovir (Arbidol),
 • oseltamivir (Tamiflu),
 • zanamivir (Relenza).

Sve ove tvari djeluju izravno na virus gripe, remeti njegovu replikaciju u stanicama i ublažavaju simptome bolesti..

Tamiflu

Tamiflu je antivirusno sredstvo koje djeluje protiv najopasnijeg soja gripe tipa A - H1N1.

Djelatna tvar Tamiflua je oseltamivir koji u malim količinama prelazi u mlijeko.

Međutim, dopušteno je koristiti oseltamivir u liječenju dojenčadi, stoga se tijekom laktacije Tamiflu može preporučiti dojiljama, ali liječenje se mora provoditi pod nadzorom liječnika..

Imunostimulirajuća antivirusna sredstva

Oni se mogu klasificirati kao antivirusni samo uvjetno, jer ne utječu izravno na viruse. Međutim, liječnici ih često prepisuju dojiljama zbog virusnih bolesti (gripa, ARVI).

Prije svega, to su imunostimulirajuća sredstva koja sadrže proteine ​​koji su aktivni protiv virusa (interferoni). U osnovi, ti se lijekovi koriste za liječenje i prevenciju gripe i ARVI..

Najčešće korišteno:

 • Nazoferon,
 • Viferon,
 • kapi Interferona,
 • Grippferon,
 • Laferobion.

Ova sredstva nemaju kontraindikacije za dojenje. To je zbog činjenice da se Grippferon, Interferon i Nazaferon moraju ukapati u nos, a Viferon se proizvodi u obliku čepića. Odnosno, komponente ovih lijekova ne ulaze u sistemsku cirkulaciju. Osim toga, lijekovi s interferonom često se propisuju za dojenčad..

Mehanizam djelovanja druge vrste lijekova - induktora interferona, temelji se na aktivaciji imunološkog sustava, koji se aktivnije bori protiv virusa. Kada se liječi ARVI (ne gripa), jedini izbor među antivirusnim lijekovima bit će lijekovi koji sadrže interferon ili induktore interferona..

Antivirusni lijekovi s imunostimulirajućim učincima:

 • Cikloferon,
 • Citovir-3,
 • Ingavirin,
 • Kagocel,
 • Polioksidonij.

Također su dopušteni tijekom dojenja (međutim, praktički je neučinkovit) homeopatski lijekovi - Oscillococcinum, Anaferon, Ergoferon, Aflubin.

Antiherpetička antivirusna sredstva

Od antivirusnih lijekova koji djeluju protiv virusa herpesa, najčešće se koristi aciklovir (Zovirax). Famciklovir, valaciklovir također imaju sličan učinak kao i aciklovir. Aciklovir je dostupan u lokalnom (mast, krema) i sustavnom obliku (tablete, prašak za injekcije).

Aciklovir je relativno siguran lijek, jer teško prelazi u majčino mlijeko čak i kada se uzima u obliku tableta. Uz to, aciklovir ima kratak poluživot od 3 sata, pa dojilja može koristiti aciklovir uz dopuštenje liječnika.

Tableta se uzima odmah nakon hranjenja, a slijedeća se hrani najkasnije 3 sata kasnije..

Popisi odobrenih i zabranjenih lijekova

Popisi u nastavku nisu iscrpni. U nejasnim situacijama ili kada upotrebljavate novi lijek, morate pažljivo proučiti upute.

Koji su lijekovi zabranjeni za dojenje:

 • Ingavirin,
 • Remantadin,
 • Amiksin,
 • Amantadin,
 • Arbidol,
 • Ribavirin,
 • Kagocel,
 • Polioksidonij,
 • Izoprinozin.

Koji su lijekovi dopušteni za dojenje:

 • Grippferon,
 • Nazoferon,
 • Citovir-3,
 • Aciklovir,
 • Viferon,
 • Derinat,
 • Anaferon,
 • Ergoferon,
 • Tamiflu,
 • Relenza,
 • Oscillococcinum.

Najsigurniji lijekovi za dojenje

Najsigurniji lijekovi za dojenje su lijekovi na bazi interferona (Viferon, Grippferon, Interferon, Nazoferon, Laferobion). Interferon je tvar koju imunološki sustav koristi i ima antivirusno djelovanje.

Većina lijekova s ​​interferonom dostupna je u lokalnim oblicima (čepići, kapi, sprej, otopina za inhaliranje, mast), pa stoga tvari iz njih ne ulaze u sustavnu cirkulaciju. Uz to, interferon koji se koristi u tim lijekovima sličan je onom koji beba dobiva iz majčinog mlijeka..

Lijekovi izravnog djelovanja namijenjeni borbi protiv virusa gripe, aciklovir, također su relativno sigurni za majke i bebe..

Stvari koje treba imati na umu prilikom uzimanja antivirusnih lijekova tijekom dojenja

Prema dr. Komarovskom, prilikom uzimanja antivirusnih lijekova, dojilje bi se trebale pridržavati sljedećih preporuka:

 • nemojte samoliječiti,
 • koristite minimalne doze,
 • odaberite najpouzdanija sredstva,
 • pažljivo proučite upute za lijek.

Liječnici također preporučuju mamama da uzimaju potencijalno nesigurne lijekove odmah nakon dojenja kako bi smanjile količinu aktivne tvari koja ulazi u mlijeko. S druge strane, što se ranije započne s terapijom, to će učinak lijeka biti veći.

Ostali fondovi

Od biljnih lijekova, imunomodulatori uključuju one koji sadrže ekstrakt ehinaceje. Tijekom dojenja zabranjena je alkoholna tinktura ehinaceje, međutim, tablete s ehinacejom su dopuštene (pod nadzorom liječnika). Ehinaceja ima sljedeće učinke:

 • povećavajući otpornost tijela na virusne infekcije,
 • restorativno djelovanje,
 • porast broja krvnih zrnaca,
 • skraćivanje vremena bolesti.

Derinat

Derinat je još jedno sredstvo za jačanje imuniteta koje se može koristiti s dojenjem. Sadrži natrijev deoksiribonukleat. Lijek:

 • ima antivirusna svojstva,
 • djeluje regenerirajuće,
 • jača imunitet,
 • stimulira limfni sustav.

Indikacije za uporabu:

 • rinitis,
 • faringitis,
 • ARVI,
 • stomatitis.

Kako odabrati antivirusne lijekove za svoju bebu

Antivirusni lijekovi mogu se propisati i za dojenčad, a ne samo za njihove majke. Indikacije za to su sniženi imunitet kod bebe, teški tijek bolesti.

Sličan problem - smanjen imunitet, posebno je tipičan za nedonoščad.

Ne preporučuje se davanje imunomodulirajućih lijekova bebama s normalnim imunitetom za njihovu dob - to može poremetiti stvaranje prirodne obrane.

Djeca u prvoj godini života podložna su mnogim virusnim bolestima. To:

 • ARVI,
 • vodene kozice,
 • gripa,
 • rotavirusna i enterovirusna infekcija,
 • ospice,
 • šarlah.

Međutim, popis antivirusnih lijekova za djecu ograničen je jer većina lijekova nije testirana na djeci i imaju potencijalno štetne aditive. Stoga bi majke trebale davati bebama antivirusne lijekove samo po savjetu liječnika..

Najčešće se dojenčadi propisuju stimulansi imuniteta i lijekovi s interferonom (Nazoferon, Grippferon, Interferon).

Međutim, moramo imati na umu da nekontrolirana upotreba antivirusnih lijekova može donijeti više štete nego koristi..

Istina, homeopatski lijekovi (Anaflubin, Anaferon, Ergoferon) ne mogu naštetiti djeci, jer sadrže zanemarivu količinu aktivnih tvari. Međutim, njihova je učinkovitost vrlo upitna..

Lijekovi koji sadrže interferon za liječenje djece mlađe od godinu dana

Viferon sadrži rekombinantni alfa interferon. Alat je dostupan u obliku rektalnih čepića. Za liječenje beba dnevno, preporuča se koristiti najviše 3 čepića. Također, za djecu mlađu od godinu dana možete koristiti kapi Interferona. Preporuča se ukapati proizvod kap po kap u svaku nosnicu 5-6 puta dnevno..

Kliknite zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj:

Koji su antivirusni proizvodi beskorisni za HB, a koji opasni

Dok doji, žena povećava rizik od prehlade. Mama je nakon poroda postala slaba, a ako se pridržava stroge dijete, tada postoji nedostatak vitamina i minerala.

Zajedno s tjelesnom aktivnošću i nedostatkom sna, to dovodi do smanjenja imuniteta. Ako se ranije žena mogla brzo nositi s prehladom s farmaceutskim lijekovima, tada je tijekom dojenja većina lijekova zabranjena..

Samo je u nekim slučajevima opravdan unos imunomodulatora i samo se neki lijekovi mogu piti bez štete po bebu..

Kada su antivirusna sredstva doista potrebna dojiljama?

Liječnici se slažu da je uzimanje lijekova tijekom dojenja nepoželjno. Štoviše, majke često uzimaju tablete kad je to moguće bez njih..

Žene se hvataju lijeka za prehladu, blagu groznicu i druge simptome prehlade. U većini slučajeva tijelo se može nositi sa samom bolešću.

Samo trebate organizirati ugodne uvjete i smanjiti potrošnju resursa.

Antivirusni lijekovi dojilji su potrebni samo za ozbiljne virusne infekcije. A što se ranije započne s liječenjem, to će lijek biti učinkovitiji..

Ne biste trebali ići u ljekarnu i kupiti kutiju s natpisom "Antivirusno". Ne postoji univerzalni lijek. Tablete treba odabrati prema vrsti infekcije.

Tada će očekivane koristi za majku premašiti moguće rizike za bebu..

Uzimanje antivirusnih lijekova tijekom dojenja opravdano je ako majka ima:

 • gripa;
 • herpes;
 • HIV (retrovirusi);
 • infekcija citomegalovirusom.

Komarovsky kaže o antivirusnim lijekovima:

“Uopće ne postoje antivirusni lijekovi. Ne postoje ni antibiotici koji ubijaju sve bakterije. Postoje antiherpetički lijekovi, ima ih nekoliko, 5-6 komada. Postoji podosta antivirusnih lijekova koji djeluju na HIV. Postoje lijekovi (ima ih 4) koji djeluju na virus gripe i tako dalje.

Ali antivirusnih lijekova uopće nema. A masa onoga što se prodaje u ljekarnama (navodno antivirusno) takva je metoda psihoterapije, budući da su naši ljudi potpuno nespremni za liječenje vremenom, strpljenjem, optimizacijom uvjeta, prehranom.

Dajte našim ljudima zlatnu pilulu, a budući da su je spremni platiti, naravno, farmaceutska industrija ih ispunjava na pola puta. ".

Kad su takvi lijekovi neučinkoviti

Izbor antivirusnih lijekova raširen je. Većina ih se izdaje bez recepta i dostupni su besplatno. Često dojilje, umjesto da odu liječniku, odu u ljekarnu i kupe "čarobni" lijek. Žena se oporavi za nekoliko dana. Međutim, nitko neće znati je li se tijelo nosilo s tim ili su tablete pomogle..

Mnogi su antivirusni lijekovi nedokazane učinkovitosti. Pravi lijekovi klinički su testirani i potvrđeno je da zapravo pomažu protiv jedne ili druge vrste virusa. Komarovsky upozorava da je na farmaceutskom tržištu sada puno "lutki".

Postoje lijekovi koji nemaju čak ni farmakokinetiku. Takvi se lijekovi nisu mogli otkriti u tijelu nakon primjene. Homeopatija je popularni predstavnik antivirusnih lijekova s ​​nedokazanom učinkovitošću. Nitko ne zna kako takvi lijekovi djeluju. Mogu imati placebo efekt.

Antivirusna sredstva su neučinkovita:

 • ako se radi o lijekovima s nedokazanom učinkovitošću;
 • Ako se lijek uzima za pogrešnu vrstu virusne infekcije (na primjer, ako pijete lijek za herpes s gripom);
 • ako je ARI uzrokovan bakterijskom infekcijom;
 • ako se s liječenjem započne kasno;
 • ako dojilja sama odluči uzeti "antivirusno sredstvo" i ne želi posjetiti liječnika (u 90% slučajeva takav tretman nije učinkovit).

Lijekovi odobreni za hepatitis B

Najbolje je uopće ne piti antivirusne lijekove tijekom dojenja. Čak i ako upute pokazuju da su dopuštene s HS-om. Uzimanje tableta ponekad je nerazumno. Uz to, nemoguće je sa sigurnošću reći kako će lijek utjecati na bebu. Ako većina djece ne razvije negativnu reakciju tijekom kliničkih ispitivanja, to ne garantira da je neće imati druge bebe..

Ako je dojilja sigurna da joj treba liječenje, onda je bolje posjetiti liječnika. Liječnik će vam točno reći je li moguće i potrebno uzimati lijek u određenom slučaju. Uzimajući u obzir laktaciju, liječnik će propisati sigurna i učinkovita antivirusna sredstva.

Aciklovir

Aciklovir je lijek s istom djelatnom tvari. Koristi se za herpes. Protuvirusni lijek za laktaciju propisan je u obliku masti i tableta. Poželjno je započeti liječenje s prvim znakom herpesa (trnci, svrbež, peckanje) dok se ne pojave vodenasti mjehurići.

Liječenje herpesa traje 1-2 tjedna. U to vrijeme morate biti oprezni da ne zarazite bebu. U ljekarni se aciklovir (aktivni sastojak) također prodaje pod drugim trgovačkim nazivima.

Zovirax

Antivirusni Zovirax ima aktivni sastojak, aciklovir. Ovaj lijek je odobren za dojenje.

Potvrđeno je da su blagodati primjene Zoviraxa tijekom laktacije (za herpes) veće od rizika za dijete. Lijek u obliku kreme ne apsorbira se u krvotok i ne prelazi u majčino mlijeko.

Istodobno uništava virus na površini kože i ne dopušta mu širenje na zdrava tkiva..

Oksolin

Oksolinska mast je sigurna za dojilje. Žene ga često koriste za prevenciju prehlade. Lijek štiti sluznicu nosa od prodiranja virusa i inhibira njegovu reprodukciju u stanicama. Ako se obratite uputama za uporabu, možete saznati da se Oxolin ne može koristiti samo s individualnom netolerancijom.

Doktor Komarovsky iznosi mišljenje mnogih liječnika govoreći o beskorisnosti oksolinske masti: „Ako u epruvetu stavimo viruse i tamo dodamo oksolin, tada će ti virusi vrlo brzo umrijeti.

Ali, nažalost, antivirusno sredstvo, koje pokazuje najveću učinkovitost in vitro, ne pokazuje tu učinkovitost u ljudskom tijelu..

Ne postoji istraživanje koje potvrđuje da oksolinska mast djeluje. ".

Istodobno, pedijatri sovjetske škole savjetuju upotrebu masti za prevenciju ARVI, uključujući i dojenčad.

Zabranjeni lijekovi

Većina imunomodulirajućih i antivirusnih lijekova nisu prikladni za dojilje. Stoga, ako je žena odlučna i ne želi posjetiti liječnika, prije uzimanja bilo kakvih lijekova potrebno je izvagati prednosti i nedostatke..

U nekim slučajevima, kada ne možete bez antivirusnog sredstva, tijekom liječenja morate otkazati dojenje.

Nakon oporavka, kada se aktivna tvar lijeka potpuno ukloni iz tijela, možete ponovo dojiti.

Immunal

Ekstrakt ehinaceje dio je tableta Immunal. Mnogi se iznenade kad saznaju da se ovaj lijek ne smije koristiti s dojenjem. Razlog ove zabrane je što nisu provedene studije o učincima ehinaceje na dojenčad..

Immunal je prirodni imunološki stimulans. Povećava zaštitne funkcije tijela. Ali tablete nemaju utjecaja na sam virus. Stoga će za većinu virusnih infekcija biti neučinkovite i njihova je upotreba neopravdana..

Ingavirin

Lijek na bazi vitaglutama predstavljen je kao antivirusno sredstvo širokog spektra. Prije nekoliko godina aktivni sastojak Ingavirin koristio se za liječenje bolesnika s karcinomom.

Ingavirin se sada koristi kao antivirusno sredstvo za gripu, enterovirusne infekcije, koronavirus i rinovirus. Djelatna tvar ulazi u krvotok i ulazi u majčino mlijeko.

Ako je Ingavirin propisan dojiljama, morat ćete privremeno prekinuti dojenje.

Rimantadin

Ovaj se lijek već dugo koristi za liječenje virusa gripe A. Nije učinkovit protiv drugih vrsta ARVI. Stoga je primjena Rimantadina opravdana tek nakon laboratorijske potvrde vrste virusa. Tijekom dojenja lijek je kontraindiciran jer prelazi u majčino mlijeko i negativno utječe na dijete.

Amiksin

Pripravak sadrži aktivni sastojak tiloron. Potiče imunološki sustav i pomaže u borbi protiv virusnih infekcija. Učinkovito za gripu, herpes, hepatitis i mnoge druge infekcije. Za razliku od ostalih antivirusnih lijekova, on ne utječe na sam virus, već djeluje samo s imunološkim sustavom. Kontraindicirano tijekom trudnoće i dojenja.

Arbidol

Proizvođač predstavlja Arbidol kao antivirusno sredstvo učinkovito protiv gripe i prehlade. Međutim, lijek nije lijek i nema dokazanu učinkovitost. Stoga se može tvrditi da ima placebo učinak i da ne utječe na samu virusnu infekciju..

Klinička ispitivanja u vezi s Arbidolom i njegovim učinkom na dijete nisu provedena. Unatoč činjenici da se lijek koristi u pedijatriji, kontraindiciran je tijekom laktacije..

Antivirusni lijekovi nisu uvijek potrebni za liječenje virusnih bolesti. Tijelo se samostalno nosi s većinom bolesti. Samo trebate stvoriti ugodne uvjete za tijelo.

Antivirusni lijekovi za dojilje: što je dopušteno tijekom laktacije

13.05.2018 | 14376

Tijelo dojilje izloženo je znatnom stresu, a pad imuniteta nije daleko rijetkost. U trenucima slabosti povećava se osjetljivost žene na virusne infekcije..

Kako se nositi s njima, a ne naštetiti bebi? Koji se antivirusni lijekovi mogu koristiti za dojenje (HB), a koje treba izbjegavati? Što su homeopatski antivirusni proizvodi i zašto ih ne biste trebali koristiti, osobito tijekom dojenja?

Virusne bolesti

Virus je nećelijski zarazni agent. Razmnožavati se može samo unutar živih stanica. Virusi zaraze sve vrste organizama: od životinja i biljaka do bakterija (virusi koji zaraze bakterije nazivaju se bakteriofazima).

Virusne bolesti su zarazne bolesti uzrokovane aktivnošću virusa. Najčešća vrsta virusnih bolesti je tzv. hladno.

Prehlada u nemedicinskim izvorima naziva se popisom nekoliko bolesti:

 • Gripa.
 • Akutna respiratorna virusna infekcija (ARVI).
 • Faringitis, nazofaringitis.
 • Laringitis.
 • Herpes.

Pojava prehlade nije izravno povezana s hipotermijom. Hipotermija ne uzrokuje infekciju, ali povećava osjetljivost na infekciju i olakšava infekciju.

Antivirusni lijekovi su lijekovi koji se koriste za liječenje i prevenciju virusnih infekcija. Prema medicinskim publikacijama, malo je lijekova koji su klinički dokazani kao učinkoviti. To su lijekovi:

 • Protiv herpesa.
 • Protiv gripe.
 • Protiv retrovirusa.
 • Prošireni spektar: interferoni, ribavirin, lamivudin.

Načelo djelovanja antivirusnih lijekova je dvije vrste: prva vrsta potiče imunološki sustav da uništava viruse, a druga izravno napada viruse.

Popis odobrenih lijekova za dojenje

Popis odobrenih antivirusnih lijekova za dojenje je mali. Antivirusna sredstva za HB određuje samo ljekar koji dolazi. Tijekom njihove primjene moguće je čak i obustaviti dojenje kako bi se izbjegle negativne posljedice po dijete..

Aciklovir (Aciclovir)

Antivirusni lijek koji pomaže kod herpes simpleksa. Djelatna tvar je aciklovir. Proizvodi se u obliku kreme od 5% u tubi od 10 g. Način primjene za dojilje: krema se nanosi na zahvaćenu kožu 4 puta dnevno. Trajanje liječenja je 5-10 dana. Krema s aciklovirom može se koristiti tijekom hepatitisa B.

Zovirax (Zovirax ®)

Lijek sličan acikloviru po sastavu. Aciklovir i Zovirax sadrže isti aktivni sastojak, dok je Zovirax 10 puta skuplji. Sudeći prema pregledima pacijenata, nema razlike u djelovanju lijekova - obojica se učinkovito nose s herpesom.

Oksolin (oksolin)

Oksolin sprečava virusne bolesti koje se prenose kapljicama u zraku, sprječava reprodukciju virusa u stanicama.

Može li se oksolinska mast koristiti tijekom laktacije? Virusna infekcija opasna je ne samo za majku, već i za bebu. Šteta po zdravlje beba od virusa mnogo je veća od mogućih nuspojava od upotrebe oksolina.

Međutim, kada dojite oksolinsku mast, morate je koristiti s oprezom, prema uputama i pod liječničkim nadzorom..

Aktivni sastojak lijeka je oksolin. Proizvedeno u obliku:

 • nosna mast 0,25% u epruveti od 10 g;
 • masti za vanjsku upotrebu 3% u epruveti od 10 g.

Koristi se za prevenciju gripe, virusnih bolesti kože i virusnog rinitisa. Pomaže kod herpes simplex, herpes zoster, adenovirusa i virusa zaraznih bradavica. Način primjene za dojilje:

 • za prevenciju gripe - svakodnevno, tijekom izbijanja gripe, podmazujte nosnu sluznicu nosnom mašću 0,25% 2 puta dnevno;
 • s virusnim rinitisom (rinitisom) - svakodnevno tijekom 3 dana podmazujte nosnu sluznicu 2 puta dnevno nosnom mašću 0,25%;
 • kod herpesa upotrijebite 3% mast - nanesite na oštećeno područje kože do 3 puta dnevno.

Tamiflu®

Lijek na recept propisan za prevenciju i liječenje gripe. Smanjuje vjerojatnost komplikacija kao što su otitis media, upala pluća, sinusitis i bronhitis. Aktivni sastojak: oseltamivir. Dostupno u kapsulama 75 mg, 10 kom. Način primjene:

 • za liječenje - 5 dana, 75 mg dva puta dnevno;
 • za profilaksu - 75 mg jednom dnevno tijekom 10-42 dana. Preventivni učinak traje samo tijekom uzimanja lijeka..

Tamiflu u malim količinama prelazi u majčino mlijeko i stvara subterapijsku koncentraciju u djetetovoj krvi. Kada uzimaju oseltamivir, dojilje trebaju uzeti u obzir popratne bolesti i soj virusa gripe koji cirkulira. Tamiflu tijekom dojenja koristi se u slučajevima kada predviđena korist za majku premašuje mogući rizik za dijete.

Zabranjeni lijekovi tijekom hepatitisa B

Neiscrpan je popis zabranjenih antivirusnih lijekova za dojenje. Bolje je ne koristiti sredstva s ovog popisa za dojilje, a ako se koriste, dojenje treba prekinuti.

Arbidol (Arbidol)

Arbidol, zvani Umifenovir, Arpeflu, ORVitol NP, Arpetolid, Immustat, Arpetol, rusko je antivirusno sredstvo, imunomodulator je, koji se koristi u liječenju i prevenciji gripe i prehlade. Djelatna tvar je Umifenovir. Dokumentirana medicinska istraživanja ne daju osnovu za upotrebu arbidola kao jedinog lijeka protiv gripe i prehlade.

SZO ne smatra arbidol antivirusnim lijekom. Američko Ministarstvo zdravstva FDA odbilo je registrirati arbidol kao lijek u SAD-u.

Prema istraživanju provedenom u Rusiji 2015. godine, utvrđeno je da je učinak umifenovira u liječenju gripe kod odraslih pacijenata najizraženiji u akutnom razdoblju bolesti, a očituje se smanjenjem razrješenja svih simptoma bolesti, smanjenjem težine manifestacija bolesti i smanjenjem vremena eliminacije virusa [3].

Nema studija o prodiranju djelatne tvari lijeka u majčino mlijeko. Stoga, ako je potrebno uzimati lijek, dojenje treba prekinuti..

Ingavirin

Lijek za sve akutne respiratorne virusne infekcije, mehanizam djelovanja je nepoznat. Djelatna tvar lijeka je imidazoliletanamid pentandiojske kiseline. Djelatna tvar koristila se u terapiji protiv raka do 2008. godine. Kontraindicirano tijekom trudnoće i dojenja. Ako trebate koristiti Ingavirin, morate prestati hraniti.

Koristi se u liječenju virusa gripe A i krpeljnog encefalitisa. Kontraindicirano u dojenju (dojenje).

Amiksin

Imunomodulirajući i antivirusni lijek. Sredstvo je induktor interferona. Kontraindicirano u trudnoći, dojenju.

Ribavirin (Ribavirin)

Antivirusni lijek na recept. Djeluje unutar zaraženih stanica. Pomaže kod teških infekcija, respiratornog sincicijskog virusa, hepatitisa C i drugih. Ribavirin je kontraindiciran u trudnoći i dojenju (dojenje).

Lamivudin (Lamivudin)

Antivirusni lijek na recept. Aktivan protiv hepatitisa B i HIV-a. Prestanite dojiti ako trebate koristiti lamivudin.

Amantadin

Antivirusni lijek na recept. Koristi se za liječenje gripe i konjunktivitisa. Amantadin je kontraindiciran tijekom dojenja. Ako je potrebno, dojenje treba prekinuti.

Immunal (Immunal ®)

Imunostimulacijsko sredstvo, dostupno u tabletama. Aktivni sastojak je sok od biljke ehinaceje. Nisu provedene studije o mogućnosti primjene Immunala tijekom dojenja (dojenja). Primjena je kontraindicirana.

Homeopatski lijekovi: zašto su neučinkoviti

Postoji web mjesto posvećeno tome kako homeopatija djeluje HowDoesHomeopathyWork [1].

Sadrži sva zrnca znanja akumulirana dugogodišnjim radom znanstvenika iz različitih zemalja i naroda i sažeta u jednu, ali apsolutno ispravnu tezu, formuliranu kratko i lakonski - "ne ide".

Za više informacija možete se obratiti web mjestu Nacionalnog centra za komplementarno i cjelovito zdravlje, koji ima izvrstan članak na temu homepatije [2].

Nazoferon

Ukrajinski antivirusni sprej za nos. Koristi se za sprečavanje prehlade. 1 ml Nazoferona sadrži 100 tisuća IU interferona alfa 2b. Nema kontraindikacija za dojenje (dojenje).

Grippferon

Dostupno u obliku spreja za nos. Tvrde se antivirusni, protuupalni i imunomodulatorni učinci. Koristi se za prevenciju bolesti. Za postizanje profilaktičkog učinka potrebna je doza od 12,5 milijuna IU u 1 ml, a u gripi 1 ml sadrži samo 10 tisuća IU. Nema ograničenja za uzimanje gripe tijekom dojenja (dojenja).

Viferon

Ruski razvoj, dostupan u čepićima. Djelatna tvar je humani interferon alfa-2b. Ima imunomodulatorni i antivirusni učinak. Viferon 500.000 ME uzima se po 1 svijeća 2 puta dnevno svakih 12 sati dnevno tijekom pet dana. Nema ograničenja za uporabu tijekom dojenja (dojenja).

Oscillococcinum

Još jedan homeopatski lijek. Stvoren od ekstrakta srca i jetre nepostojeće ptice za borbu protiv nepostojećeg mikroorganizma i ne sadrži aktivni sastojak.

Prema uputama, indicirano je za gripu i ARVI. Može se koristiti s dojenjem (dojenje).

Godine 2010. američka FDA uvrstila je oscilokokcinum na popis lažnih proizvoda - popis lažnih proizvoda.

Anaferon

Ruski homeopatski lijek, imunomodulator. Proizvođač tvrdi da lijek ima antivirusni učinak. Koncentracija aktivne tvari u Anaferonu je zanemariva: ne više od 1 molekule na 100 000 000 tableta. Znanost ne zna kako antitijela na interferon mogu pomoći u prevenciji ili liječenju gripe i SARS-a.

Ergoferon

Po deklariranom sastavu i djelovanju sličan je Anaferonu. Proizvođač lijekova je isti.

Aflubin

Austrijski homeopatski lijek. Proglašeni su imunomodulirajući, detoksikacijski, antipiretički i protuupalni učinci. Nema kontraindikacija za dojenje (dojenje).

Narodni lijekovi za prehladu tijekom GV

Nadležni liječnik pacijentu neće propisati brdo skupih lijekova. Antivirusni lijekovi uglavnom su dude s nedokazanim učincima. Bolje je pomoći tijelu da se nosi s bolešću "narodnim" lijekovima. Siguran je, učinkovit i jeftin.

Čaj s limunom i medom

Skuhamo crni čaj, dodamo mu limun i med, šećer nije potreban. Pijte ne vruće, već toplo: topla tekućina širi krvne žile i aktivira znojenje. Limun je antiseptik i bogat vitaminom C. Med djeluje baktericidno, normalizira metabolizam.

Maline

U kipućoj vodi razrijedimo dvije žlice džema od malina ili 100 g svježih malina. Pustite da se kuha 20 minuta. Malina, zahvaljujući salicilnoj kiselini, snižava temperaturu, inhibira upalni proces. Maline sadrže puno vitamina C.

Češnjak

Napravimo kašu od češnjaka i pomiješamo s medom u omjeru jedan prema jedan. Dobivenu smjesu uzimajte po jednu žlicu 2 puta dnevno s vodom. Ne zakopajte sok češnjaka u nos - možete se opeći. Češnjak sadrži fitoncide, svojevrsni prirodni antibiotik.

Koji su antivirusni lijekovi mogući kod HB, određuje samo liječnik. Kada dojite, odabir lijekova treba obaviti s dvostrukom pažnjom, a antivirusni lijekovi nisu iznimka..

Ovaj izbor nije lak: s jedne strane beskorisni i skupi homeopatski lijekovi, a s druge strane antivirusni lijekovi s mnogo nuspojava..

Prije nego što otrčite u ljekarnu, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom i ne zanemarujte prirodne lijekove, jer je to mnogo sigurnije za mamu i bebu.

Škola dr. Komarovskog o antivirusnim lijekovima:

Bibliografija:

Antivirusni lijekovi za dojenje: popis odobrenih

Nakon 9 mjeseci trudnoće i poroda, obrambena sposobnost ženskog tijela slabi. Stoga dojilja rijetko uspijeva izbjeći virusnu infekciju tijekom cijelog razdoblja laktacije. Novorođenče, zajedno s mlijekom, prima sve tvari koje ulaze u majčino tijelo, stoga se antivirusni lijekovi tijekom dojenja trebaju koristiti isključivo prema uputama liječnika.

Indikacije za uzimanje antivirusnih lijekova

Antivirusni lijekovi koriste se za sprečavanje ulaska virusnih infekcija u tijelo. Djelotvorni su samo na samom početku tijeka bolesti, kada se virus nalazi na sluznici. To se očituje kihanjem, kašljanjem i curenjem nosa. Za jedan dan virus ulazi u krvotok, a antivirusna sredstva djelotvorna su samo kao dio složene terapije.

Antivirusni lijekovi, ovisno o spektru djelovanja, učinkoviti su protiv različitih vrsta virusa. Štoviše, što su lijekovi moćniji, to više nuspojava ima. Mogu se propisati za:

 • gripa;
 • parainfluenza;
 • herpes;
 • hepatitis B, C i D;
 • ARVI i drugi.

Mnoga antivirusna sredstva kontraindicirana su u dojenju. Međutim, u slučaju hitne potrebe za primjenom, možete prekinuti dojenje za vrijeme liječenja i nastaviti nakon uklanjanja komponenata lijeka iz majčina tijela..

Popis odobrenih lijekova

Antivirusni lijekovi tijekom laktacije dopušteni su kada aktivne komponente praktički ne ulaze u majčino mlijeko, što znači da nemaju negativan učinak na bebu.

Popis odobrenih lijekova je ograničen. To su lijekovi koji se temelje na rekombinantnom humanom interferonu alfa.

Zabranjena sredstva

Većina lijekova u svojim uputama ima kontraindikacije za uporabu tijekom dojenja. To je zbog njihovog prodiranja u majčino mlijeko. Ovi lijekovi imaju brojne nuspojave koje mogu utjecati na novorođenče..

Homeopatski lijekovi

Rasprava o učinkovitosti homeopatskih lijekova traje već dugo i oko toga nema konsenzusa..

Neki liječnici propisuju lijekove u složenom liječenju virusnih bolesti tijekom dojenja. Drugi tvrde da su lijekovi neučinkoviti i da ih ne koriste u terapeutske svrhe.

U svakom slučaju, odluku o propisivanju lijeka donosi liječnik koji je proučio povijest bolesti i rezultate pregleda.

Za Više Informacija O Bronhitisa

Temperatura 37 bez simptoma

Subfebrilno stanjeTemperatura 37 bez simptoma naziva se subfebrilna, a samo stanje u kojem se produljena subfebrilna temperatura nastavlja bez simptoma naziva se asimptomatska subfebrilna.

Kako zamijeniti paracetamol

Rusko farmakološko tržište ima ogroman broj lijekova razvijenih još u sovjetsko vrijeme i do danas ne mijenjajući sastav. Ti lijekovi uključuju paracetamol koji ima nisku cijenu, a time omogućava svim kategorijama građana da ga kupe.